Η Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης ΙΑΣΙΣ πάντα στην πρωτοπορία και με μοναδικό γνώμονα την παροχή διαρκώς καλύτερων υπηρεσιών προς τους αιμοκαθαιρόμενους, υιοθετεί πλέον τη χρήση υπερήχων για την ασφαλή και ακριβέστερη προσπέλαση των αγγείων των ασθενών.  

Πιο συγκεκριμένα:

Η αρτηριοφλεβική αναστόμωση (fistula) αποτελεί μία τεχνητή συνένωση φλέβας με αρτηρία, η οποία γίνεται σε αγγεία άνω άκρων ασθενών, που πρόκειται να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση με την μέθοδο του τεχνητού νεφρού. Η μικροεπέμβαση αυτή διενεργείται από εξειδικευμένο Αγγειοχειρουργό. Σκοπός της fistula είναι η πρόσβαση σε μεγαλύτερα του φυσιολογικού αγγεία με τελικό αποτέλεσμα την άρτια διαδικασία της επαρκούς αιμοκάθαρσης.

Λόγω της ποικιλότητας και της πολυπλοκότητας των αγγείων ασθενών, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, η δυσλειτουργία της fistula είναι σχετικά συχνή και αποτελεί πρόβλημα, τόσο για τη σωστή παρακέντηση από την εξειδικευμένη νοσηλεύτρια ή νοσηλευτή, όσο και για την επάρκεια αιμοκάθαρσης για τον ασθενή, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον τελευταίο.

Η διαπίστωση του προβλήματος ή μη στην φυσιολογική λειτουργία της fistula ελέγχεται μέσω triplex υπερήχου, ο οποίος  αποτελεί μία αρχική εξέταση βατότητας όλου του μήκους και του πλάτους της. Το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό αιμοκάθαρσης, όταν διαπιστώσει δυσλειτουργία στην ροή ή στην διαδικασία της ίδιας της θεραπείας αιμοκάθαρσης προβαίνει στον άμεσο υπερηχογραφικό έλεγχο. Έτσι, ελέγχονται με μεγάλη προσέγγιση τυχόν αγγειακές στενώσεις, ελάττωση της αιματικής ροής, φλεγμονής και άλλων επιπλοκών στην fistula ή στο μόσχευμα αιμοκαθαιρόμενων ασθενών.

Στη ΜΧΑ ΙΑΣΙΣ διατίθεται σύγχρονος υπέρηχος triplex, πάνω στον οποίον έχουν εκπαιδευτεί νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό από τον ειδικό Αγγειοχειρουργό κ.Παπαδημητρίου Δημήτριο, με σκοπό την πρόβλεψη – πρόληψη αγγειακών επιπλοκών των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών. Καθημερινός σκοπός και μοναδικός στόχος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΧΑ ΙΑΣΙΣ αποτελούν η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς. Εκτός από την διάθεση σύγχρονων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, πολυτελείς και άνετους χώρους, εξειδικευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχει διάθεση σύγχρονου triplex υπερήχου, ο οποίος χρησιμεύει στην έγκαιρη διάγνωση αγγειακών επιπλοκών των αρτηριοφλεβικών αναστομώσεων αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της επιπλοκής και του προβλήματος του ασθενούς.

Όλα αυτά, βέβαια, υλοποιούνται με τη συμβολή και το συντονισμό του επιστημονικού διευθυντή της ΜΧΑ ΙΑΣΙΣ, κ.Σπυρόπουλου Πέτρου που καταβάλει διαρκείς προσπάθειες για τη συνεχή αναβάθμιση της Μονάδας και την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας προς τους ασθενείς.